Ontwikkeling Gemeenschapsoctrooi

Intellectueel Eigendom >> Octrooien algemeen

Situatie januari 2013
 

Eén EU-Octrooi bespaart ondernemers tijd en geld

Er komt 1 EU-Octrooi waarmee ondernemers makkelijker en goedkoper hun ideeën in 25 van de 27 lidstaten van de EU kunnen beschermen. De kosten van die bescherming dalen daarmee met 90%. Dat hebben Europese ministers die zich bezighouden met het concurrentievermogen van de Europese economie vandaag besloten.

“Een octrooi aanvragen in Europa is nu nog een hemel voor juristen maar een vagevuur voor ondernemers”, aldus ex-minister Kamp van Economische Zaken. “Dat dit straks simpeler en goedkoper wordt, is goed voor innovatieve bedrijven. Een impuls die de Europese economie in deze moeilijke economische tijden goed kan gebruiken”.

Kosten octrooiaanvraag

Een octrooi aanvragen in de EU kost nu nog tenminste €20.000. Dit komt deels omdat octrooien in veel verschillende talen moeten worden opgesteld. Straks hoeft dat alleen nog maar in het Engels, Frans of Duits.

Centraal octrooigerecht

De kosten zijn nu ook nog hoog omdat het octrooi per lidstaat wordt aangevraagd en de wettelijke regels per lidstaat verschillen. Straks kunnen rechters oordelen over 1 octrooiwet die voor alle lidstaten gaat gelden. Ook komt er 1 centraal octrooigerecht dat uitspraken kan doen bij geschillen tussen bedrijven.
Eerste mogelijkheid van octrooiaanvraag wordt eind 2018 verwacht.Terug naar overzicht